zestien mei tweeduizend drieëntwintig
Contactraad Nederlandse Sociëteiten, statutair gevestigd te Amersfoort, kantoorhoudende te Den Dolder, Paltzerweg 263, postcode 3734 CM, ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer 40507194.
opgericht achttien oktober negentienhonderd tachtig
in de algemene ledenvergadering der vereniging op dertien mei tweeduizend drieëntwintig werd rechtsgeldig besloten de statuten der vereniging vast te stellen bij notariële akte en tegelijkertijd te wijzigen,
STATUTEN
Naam, zetel en duur
Artikel 1
De vereniging draagt de naam Contactraad Nederlandse Sociëteiten. Zij heeft haar zetel te Den Dolder. De vereniging is aangegaan voor onbepaalde tijd.
Doel
Artikel 2
1. De vereniging heeft als doel: het bevorderen van de onderlinge contacten en van de samenwerking tussen de bij de Contactraad aangesloten Sociëteiten.
2. De vereniging tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door: Het behartigen van de individuele en gemeenschappelijke belangen van de leden.
Lidmaatschap
Artikel 3
Leden
1. De vereniging kent leden.
2. Leden van de vereniging voldoen aan de bij statuten en reglementen gestelde vereisten, en hebben zich als zodanig aangemeld en zijn door de vereniging als lid toegelaten.
Uitsluitend de in Nederland gevestigde sociëteiten komen in aanmerking voor het lidmaatschap.
Register
3. Het bestuur houdt een register waarin de namen en adressen van de leden zijn opgenomen. Indien door een lid tevens een elektronisch adres bekend wordt gemaakt met als doel opneming in het ledenregister, houdt deze bekendmaking tevens de instemming in om alle kennisgevingen en mededelingen alsmede oproepingen voor een vergadering langs elektronische weg toegezonden te krijgen.
Jaarlijkse contributie
4. De leden zijn een jaarlijkse contributie verschuldigd. De hoogte van de contributie wordt vastgesteld door de algemene ledenvergadering.
Toelating
5. Leden zijn zij die zich schriftelijk als lid bij het bestuur hebben aangemeld en door het bestuur als lid zijn toegelaten. Hiervan blijkt uit een door het bestuur afgegeven verklaring.
Bij huishoudelijk reglement kunnen aan de toelatingsprocedure nadere voorwaarden gesteld worden.
Einde van het lidmaatschap
6. Het lidmaatschap eindigt;
a. door opheffing dan wel beëindiging van de betreffende sociëteit;
b. door opzegging door het lid;
c. door opzegging door de vereniging. Deze kan geschieden wanneer een lid heeft opgehouden aan de vereisten voor het lidmaatschap bij de statuten gesteld te voldoen, wanneer hij zijn verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt, alsook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren;
d. door ontzetting. Deze kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten der vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
7. Opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur.
8. Bij beëindiging van het lidmaatschap vervallen alle rechten, plichten en bevoegdheden die in samenhang met de vereniging zijn ontstaan of zijn verleend.
9. Opzegging van het lidmaatschap door het lid of door de vereniging kan slechts geschieden tegen het einde van een verenigingsjaar en met inachtneming van een opzeggingstermijn van vier weken.
10. Ontzetting uit het lidmaatschap geschiedt door het bestuur.
11. Een besluit tot ontzetting of opzegging van het lidmaatschap van de vereniging wordt schriftelijk met opgave van redenen aan het lid medegedeeld. Het staat het betrokken lid open om binnen een maand na de ontvangst van de kennisgeving bij de algemene ledenvergadering in beroep te gaan. Het lid dient dit binnen deze termijn schriftelijk aan het bestuur kenbaar te maken. Gedurende de beroepstermijn is het lid geschorst
12. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar op welke wijze dan ook eindigt, blijft niettemin de jaarlijkse contributie, met eventuele verhogingen, over het lopende verenigingsjaar verschuldigd.
Algemene ledenvergadering
Artikel 4
1. De algemene ledenvergaderingen worden bijeengeroepen door het bestuur. De oproeping geschiedt schriftelijk aan de e-mail adressen of aan de postadressen van de leden volgens het ledenregister.
2. De termijn voor de oproeping van een algemene ledenvergadering bedraagt tenminste zeven dagen. Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen vermeld.
3. Jaarlijks, uiterlijk zes maanden na afloop van het verenigingsjaar, wordt een algemene ledenvergadering -de jaarvergadering- gehouden. In de jaarvergadering komt aan de orde; het jaarverslag en de balans, staat van baten en lasten met toelichting met het verslag van de kascommissie.
4. Andere algemene ledenvergaderingen worden gehouden zo dikwijls het bestuur dit wenselijk acht.
5. Voorts is het bestuur op schriftelijk verzoek van tenminste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van één tiende van de stemmen verplicht tot het bijeenroepen van een algemene ledenvergadering op een termijn van niet langer dan vier weken na indiening van het verzoek. Indien aan dit verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven kunnen de verzoekers zelf tot bijeenroeping overgaan.
Toegang en stemrecht
6. Toegang tot de algemene ledenvergadering hebben de in artikel 3.1 genoemde leden. Geschorste leden hebben alleen toegang tot de algemene ledenvergadering als hun beroep daadwerkelijk behandeld wordt.
7. Over toegang van andere personen beslist de algemene ledenvergadering.
8. Ieder lid van de vereniging heeft één stem.
9. Ieder stemgerechtigd lid kan een ander stemgerechtigd lid schriftelijk machtigen namens hem te stemmen. De gemachtigde kan slechts één lid vertegenwoordigen. De machtiging kan enkel geagendeerde onderwerpen betreffen.
Voorzitterschap – notulen <
10. De algemene ledenvergadering wordt geleid door de voorzitter van de vereniging.
11. Ontbreekt de voorzitter dan treedt één der andere bestuursleden, door het bestuur aan te wijzen, als voorzitter op. Wordt ook op deze wijze niet in het voorzitterschap voorzien dan voorziet de algemene ledenvergadering daarin zelf.
12. Van het besprokene in elke vergadering worden notulen gemaakt door de secretaris of een andere daartoe aangewezen persoon die op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd.
Besluitvorming van de algemene ledenvergadering
13. De procedure van de algemene ledenvergadering wordt geregeld bij reglement.
14. De algemene ledenvergadering neemt besluiten als ze bijeen zijn in vergadering en wel met volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen, tenzij in de statuten anders is bepaald.
Statutenwijziging
15. In de statuten van de vereniging kan alleen verandering worden gebracht door een besluit van een algemene ledenvergadering, waartoe is opgeroepen met de mededeling dat aldaar wijzigingen van de statuten zullen worden voorgesteld.
16. Het bestuur zal dat voorstel, waarin de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen, tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden.
17. Elk stemgerechtigd lid heeft het recht dit voorstel tot statutenwijziging bij het bestuur op te vragen.
18. Een besluit tot statutenwijziging behoeft tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen in de vergadering, waarin tenminste twee/derde van de leden tegenwoordig zijn.
19. Is dit laatste niet het geval, dan wordt binnen vier weken daarna een tweede algemene ledenvergadering bijeen geroepen en gehouden, waarin over het voorstel zoals dat in de vorige algemene ledenvergadering aan de orde is geweest, ongeacht het aantal vertegenwoordigde leden, kan worden besloten, mits met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen.
Het bestuur
Artikel 5
Samenstelling en functies
1. Het bestuur bestaat uit ten minste drie leden. Het dagelijks bestuur bestaat uit de voorzitter, secretaris en penningmeester. Het dagelijks bestuur komt bijeen voor overleg ingeval van spoedeisende zaken zoals calamiteiten, ongevallen en klachten.
2. De benoeming van de eerste bestuursleden, de vaststelling van het aantal bestuursleden en de functieverdeling tussen de bestuursleden geschiedt voor de eerste maal bij deze akte. De benoeming van bestuursleden en de vaststelling.van het aantal bestuursleden geschiedt in het vervolg door de algemene ledenvergadering. De voorzitter wordt in functie gekozen. Bestuursleden dienen leden van de leden, zijnde de aangesloten sociëteiten, te zijn.
3. Een bestuurslid kan meer dan één functie in het bestuur bekleden, behoudens de functies van voorzitter en secretaris welke niet in één persoon verenigbaar zijn.
4. De secretaris of een daartoe aangewezen persoon maakt notulen van elke vergadering die bij voorkeur tijdens de eerstvolgende vergadering door de voorzitter en de secretaris worden vastgesteld en ondertekend.
5. Indien het aantal bestuursleden beneden drie is gedaald blijft het bestuur bevoegd. Het is echter verplicht zo spoedig mogelijk een vervanger aan te wijzen. Bovendien is het bestuur verplicht zo spoedig mogelijk een algemene ledenvergadering te organiseren om een nieuw bestuurslid te kiezen.
6. De vereniging wordt vertegenwoordigd door het bestuur. De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt mede toe aan twee gezamenlijk handelende bestuursleden. Een en ander laat onverlet de bevoegdheid van het bestuur om voor bepaalde gevallen speciale vertegenwoordigingsvoorzieningen te treffen.
7. In geval van ontstentenis of belet van één of meer bestuurders is (zijn) de overblijvende bestuurder(s) met het gehele bestuur belast. In geval van ontstentenis of belet van alle bestuurders of van de enige bestuurder wordt de vereniging tijdelijk bestuurd door een persoon die daartoe door het algemene ledenvergadering is aangewezen. Onder belet wordt in deze statuten in ieder geval verstaan de omstandigheid dat de bestuurder gedurende een periode van meer dan een maand onbereikbaar is door ziekte of andere oorzaken.
8. Indien de bestuurder een direct of indirect persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de vereniging en de met haar verbonden organisatie is de bestuurder niet bevoegd hieromtrent te besluiten. Als een tegenstrijdig belang wordt aangemerkt: het aangaan van een overeenkomst met een geldelijk belang tussen de vereniging enerzijds en de bestuurder en/of relaties van de bestuurder anderzijds. Einde bestuurslidmaatschap, periodiek aftreden, schorsing
9. Het lidmaatschap van het bestuur eindigt door bedanken, door overlijden, ontslag en door periodiek aftreden. Een bestuurslid kan ten alle tijden met opgave van redenen zelf ontslag nemen.
10. Elk bestuurslid, ook wanneer hij voor een bepaalde tijd is benoemd, kan te allen tijde door de algemene ledenvergadering met opgave van redenen worden ontslagen of geschorst.
11. Om de drie jaar treedt ten minste één der bestuursleden af volgens een door het bestuur vast te stellen rooster van aftreden. Het aftredende bestuurslid is terstond herbenoembaar. Een bestuurslid kan drie periodes van drie jaar zitting hebben in het bestuur.
12. Indien voormelde bestuurstermijn is verlopen en de betreffende bestuurder nog niet door een nieuwe bestuurder is vervangen en nog zitting heeft in het bestuur blijft deze bestuurder in functie totdat de nieuwe bestuurder benoemd is.
Bevoegdheden van het bestuur
Artikel 6
1. Tot de taken van het bestuur behoren het besturen van de vereniging, het organiseren van de algemene ledenvergadering, het samenwerken met de diverse benoemde commissies, het bijhouden van de begroting en financiën en verslaglegging.
2. Het bestuur neemt een besluit met een gewone meerderheid van stemmen. Staken de stemmen dan beslist de voorzitter. Voor het nemen van besluiten dient tenminste de helft plus een (1) bestuurslid aanwezig te zijn.
3. Het bestuur is bevoegd onder zijn verantwoordelijkheid bepaalde onderdelen van zijn taak te doen uitvoeren door commissies die door het bestuur worden benoemd.
4. Het bestuur is niet bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding en bezwaring van registergoederen en tot het aangaan van overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk mede-schuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een derde verbindt.
Financiën
Artikel 7
1. Het verenigingsjaar loopt van een januari tot en met eenendertig december.
2. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging zodanige aantekeningen te houden dat daaruit te allen tijde haar rechten en verplichtingen kunnen worden gekend.
3. Het bestuur brengt op een algemene ledenvergadering binnen zes maanden na afloop van het verenigingsjaar, behoudens verlenging van deze termijn door de algemene ledenvergadering, een jaarverslag uit over de gang van zaken in de vereniging en het gevoerde beleid. Het legt de balans en de staat van baten en lasten en de begroting van het lopende jaar met een toelichting ter goedkeuring aan de vergadering over.
4. De goedkeuring van de jaarrekeningen, de balans en de begroting impliceert de ontlasting voor de bestuursleden. De bestuursleden zijn niet hoofdelijk aansprakelijk voor financiële verliezen van de vereniging, tenzij de wet anders bepaalt.
5. Jaarlijks benoemt de algemene ledenvergadering een kascommissie van tenminste twee leden die geen deel van het bestuur mogen uitmaken. De kascommissie onderzoekt de financiële stukken en brengt aan de algemene ledenvergadering en het bestuur schriftelijk verslag van haar bevindingen uit. Het bestuur is verplicht de kascommissie ten behoeve van haar onderzoek alle door haar gevraagde inlichtingen te verschaffen en inzage van de boeken en bescheiden van de vereniging te geven.
6. Leden zijn verplicht tot het betalen van een jaarlijkse bijdrage, die door de algemene ledenvergadering zal worden vastgesteld.
7. Het bestuur is bevoegd in bijzondere gevallen gehele of gedeeltelijke ontheffing van de verplichting tot het betalen van een bijdrage te verlenen.
Ontbinding
Artikel 8
1. De vereniging kan worden ontbonden via dezelfde stemprocedure als bij een statutenwijziging door een besluit van de algemene ledenvergadering.
2. In geval van vrijwillige ontbinding zal de algemene ledenvergadering een of meer vereffenaars aanstellen en hun bevoegdheden bepalen.
3. De bestemming van het batig liquidatiesaldona na vereffening wordt vastgesteld bij besluit van de algemene vergadering, met instemming van 2/3 meerderheid van stemmen van de leden.
Reglementen
Artikel 9
1. Zowel de algemene ledenvergadering als het bestuur kan een huishoudelijk reglement vaststellen, waarin onderwerpen worden geregeld waarin door deze statuten niet of niet volledig wordt voorzien.
2. Dit reglement mag geen bepalingen bevatten, die strijdig zijn met de wet of met deze statuten.
3. Op besluiten tot vaststelling en tot wijziging van een reglement is het bepaalde in artikel 4.15 tot en met 4.19 van overeenkomstige toepassing voorzover het betreft het reglement van de algemene ledenvergadering. Het opstellen of wijzigen van het bestuursreglement kan met een gewone meerderheid middels bestuursbesluit tot stand komen.
Slotbepalingen
Artikel 10
1. In alle gevallen, waarin zowel de wet als deze statuten niet voorzien, beslist algemene ledenvergadering.
2. Onder schriftelijk wordt in deze statuten verstaan elk via de gangbare communicatiekanalen overgebracht bericht, waarvan uit geschrift blijkt.